Как да изберем ски облекло

Планината е прекрасно място за почивка и спорт през зимата и привлича доста от нас през уикендите и почивките, но е важно да сте екипирани добре. Там си почивате от сивото ежедневие, а дробовете ви се пълнят с чист и свеж въздух. Енергията на планината не може да се сравни с нищо друго, а зимните спортове са любима тръпка за мнозина.


Всичко това е невероятно, но за него е необходима добра предварителна подготовка. Изборът на подходящи ски якета и ски панталони е част от планинската екипировка. Така ще си осигурите сухи и топли разходки и всякакви приятни планински преживявания.
 
Решени сте през този сезон да покорите ски пистите? Подкрепяме Ви абсолютно. Няма нищо по-хубаво от това човек да се спуска със ски или сноуборд и после да пие топъл чай край печката с приятели. За да се насладите обаче на всички зимни планински хубости, е много важно да сте с подходящата екипировка. В противен случай хремата ще е най-малкият Ви проблем. 



Сухо тяло 


При изборът на ски якета и ски панталони, на първо място трябва да обърнем внимание на тяхната водоустойчивост. В планината е влажно и мокро и колкото водоустойчивостта е по-голяма, толкова по-защитени ще сте. Водоустойчивостта се представя чрез воден стълб, който се измерва в мм.


Воден стълб (мм)
Водоустойчивост
Подходящ за :
0-5 000
Слаба, без налягане
Лек дъжд, сух сняг
6 000-10 000
За дъжд, при ниско налягане
Лек дъжд, умерен сняг, слабо налягане
11 000-15 000
За дъжд, освен под високо налягане
Умерени дъжд и сняг, слабо налягане
16 000-20 000
За дъжд, под високо налягане
Силен дъжд, мокър сняг, високо налягане
Над 20 000
За дъжд, под много високо налягане
Силен дъжд, мокър сняг, много високо налягане
От таблицата се вижда, че по-високият воден стълб ни осигурява по-добра защита, при по-високо налягане. Ако е указан 10 000 мм воден стълб, това означава, че площ 1 кв. см. от плата, може да издържи на налягане от вода с 10л височина. При по-голямо налягане материята ще пропусне. 



Предпазени от вятър


Ветроустойчивостта е другата важна характеристика за вашите ски яке и панталон. В планината силните ветрове са често явление. Освен това, при спускане, при различните зимни спортове, където се развиват големи скорости, ветроустойчивото облекло ще ви предпази от неприятни усещания. Материите тук са специални и оказани на етикета на дрехата.

Тялото иска да диша


Предотвратяването на изпотяването на тялото е много важен фактор. Това е и причината при избора на ски яке и ски панталон да държите, те да са с дишаща мембрана. Тя отвежда влагата, отделена от тялото при движение навън. Така ви спасява от настинка. За да работи дишащата мембрана, ски якетата и ски панталоните са направени от материя, позволяваща малки молекули и водни пари да преминат през плата и да се изпарят. Едновременно с това, дишащата мембрана не позволява на водата, идваща отвън, да навлезе и да намокри тялото ви. Дишаемостта се изразява с това, колко грама вода, под формата на пара, може да пропусне материята за квадратен метър отвън навътре за 24 часа. Колкото е по-голяма цифрата, толкова по-дишаща е мембраната.

   Дишаемостта на ски облеклото ще работи на 100%, когато:

  • ски якето и ски панталоните се комбинират с дишащи бельо, чорапи и други долни дрехи. Задължително условие е, те да не са памучни, а от подходящите специализирани материи;
  • има вентилационни ципове. Те обикновено са под мишниците и по крачолите;
  • осигурявате адекватното им почистване, чрез отредените за това препарати и при точно определената температура;




    Топла зима


    Доколко ски облеклото ви ще бъде студоустойчиво зависи най-вече от предназначението му. Когато предимно се разхождате в планината, за да се насладите на спиращите дъха невероятни гледки, е по добре вашите ски яке и ски панталони да са добре подплатени. В случай, че спортувате и имате повече движение, не е необходимо ски екипировката да е дебела и топла. Топлината, която отделя вашето тяло ще ви осигури нужният уют.

    Шев и кройка при избора на ски яке и ски панталон.


    Подплатените шевове са задължителни, за да не пускат вода дрехите ви и да работи дишащата мембрана. Те представляват водоустойчива лента, покритие върху малките дупчици, оставени от иглата при изработката на дрехата.

    При закупуването на вашите ски яке и ски панталон трябва да прецените и достатъчно място за дрехите, които ще носите под тях. Свободата на движение е важна тук, особено за практикуващите зимни спортове. 

    И не на последно място са дизайнът и цветовете  на вашето ски облекло. Изберете ги с цялата си обич към планината, според бюджета и усещането си за красиво.



    Хубаво е, при избора на ски яке или ски панталон да се съобразите и с други подробности:

    • по-трудно цапане. Прането и съхненето на едно такова ски облекло ще ни затрудни доста в планината;
    • повече малки джобчета. Те значително ще улеснят бързия ни достъп до по-важните за нас предмети. Хубаво е някои от тях да са водоустойчиви;
    • наличие на ластични и регулируеми маншети срещу сняг. И при ски якето и при ски панталоните, е добре да регулираме достъпа на сняг и вятър до тялото; 
    • светлоотразители. Те помагат на спасители да открият и определят по-лесно местоположението ви, в случай на опасност;
    • качулка за ски якето. Разбира се, при лоши метеорологични условия, качулката ще ви предпази от сняг, вятър и дъжд. Тя е задължителна за ски якето. Хубаво е да е дълбока и регулируема. Най-добрият вариант е да е с цип, за да може да се сваля от ски якето, когато не ви е нужна;
    • подплата. Понякога можем да комбинираме ски якето или ски панталона си с подвижна подплата. Тя също се поставя с цип към основното облекло. Обикновено е направена от вълнена материя, която успява да пропуска влагата, и не затруднява действието на дишащата мембрана. Така можете да използвате вашите ски яке и ски панталон и при по-топли и по-студени дни, и за разходка и спорт; 

    За какво да внимавам, когато избирам ски облекло


    Започнете с термобельото. Четете внимателно етикетите. На пазара се предлагат страхотни модели от иновативни материи, които предпазват тялото от преохлаждане и от прегряване. Има термобельо специално за зимни спортове, насочете се към него. 

    Ски панталони – търсете модели, които са водоустойчиви – с висок воден стълб, паропропускливи и ветроустойчиви, най-добре с регулируеми маншети срещу сняг.
    Вижте предложенията ни за ски панталони

    Ски якета – проверявайте с какъв воден стълб са, пробвайте избрания модел, за да видите дава ли достатъчно свобода на движенията Ви. Водоустойчиво, студоустойчиво и ветроустойчиво яке, което се цапа трудно и има безброй малки джобчета и улеснения – това е идеалната дреха за любителите на зимните спортове, а значи и за Вас. 
    Вижте предложенията ни за ски и зимни якета


     

    Какво ми е необходимо освен основните неща – ски якета, панталони, термобельо

    За да останете сухи и да Ви топло и удобно, докато карате, погрижете се да си набавите пълна ски екипировка. Това включва още: полар, термочорапи, ски ръкавици, ски шапки и ски очила. 
    Не жалете средства, купете си качествена екипировка. Така ще се чувствате по-добре на пистата, ще сте здрави, а и има качествени марки, чиито дрехи и аксесоари ще ползвате години наред. 
    Кои са те? Например Alpine pro, Kilpi, Husky, Envy – чешки марки с доказано качество;
    Di Pama(Холандия) и Lhotse(Франция) – страхотен избор, когато си купувате полари. 


     
    Кои сме ние и защо да се доверите на нашите съвети

    Ние сме физически и онлайн магазин „Екстрем спорт” и вече осемнадесет години доставяме качествена екипировка за зимни спортове на любители и професионалисти. Предлагаме също и пълна туристическа екипировка. Работим с едни от най-добрите марки в Европа -  KILPI, ALPINA, TEMPISH, HUSKY, ALPINE PRO, LHOTSE, ALPENHEAT, NORDHORN
    MAC IN A SAC ,TASHEV– това са само част от марките, които Ви предлагаме. Якетата и панталоните са дишащи и водоустойчиви. Туристическите обувки са със специално разработени подметки за максимално добро сцепление. Раниците са здрави, а спалните чували – леки и компактни. В наше лице ще намерите и добър съветник, който ще Ви помогне да изберете подходящата екипировка. 
     
    Е, вече знаете как да се екипирате добре. Време е да потегляте към онази уютна хижа в планината или пък направо към ски пистите. Няма нищо по-хубаво от това, и никой не може да ви спре. Взимате цялото си добро настроение и усмихнати, със зачервени бузи се запътвате натам. Всичко сте предвидили, остават само изненадите на планината. Студеното време вече не е проблем, така че смело крачете напред по заскрежените пътечки. Направете си сладолед от сняг и не му мислете !

    Посрещнете зимата, екипирани за спорт и забавления! 
     
    Снимки: Kilpi, Чехия

    Напиши коментар

    Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

    Онлайн бюлетин

    Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport









    Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация