Видове туристически обувки

За туриста е задължително да има туристически обувки. Преди да си купите туристически обувки помислете по какви пътеки ще се движите, колко дълго ще ходите и дали ще тръгнете по по-тежки маршрути. За улеснение при избора ви на обувки сме описали основните видове.
 
Олекотени туристически обувки - осигуряват комфорт при разходки в планината чрез използване на леки материали като найлон и велур в комбинация с кожа. Те са много гъвкави и може много бързо да се износят. Вероятно бихте могли да си купите един чифт и да започнете туризъм с тях на следващия ден, след като току-що сте ги носили в продължение на един ден. Тези обувка са евтини, имат огромен диапазон в цената и предлаганото качеството. За съжаление, този стил е станал популярен за нормално носене в града, така че има много обувки, които се появяват на пазара и са предлагани като туристически обувки, но не държат здраво глезена - проверете задължително спецификациите. Някои имат мембрани ( което е задължително за туристическата обувка), а някои нямат.
 
Реалните туристически обувки ( Олекотени трисезонни туристически обувки)  държат здраво глезените на краката ви. Те трябва също така да бъдат предназначени да предпазват от мръсотия и влизане на камъчета в обувката и е за предпочитане да имат мембрана. Ако са по-ниски ще се намали защитата на глезена. Изберете високи туристически обувки, въпреки, че ниските модели може да използвате за леки пътеки или за ходене в града през цялата година.
Вижте нашето предложение за олекотени трисезонни туристически обувки - модела Viper Mid.
 
Спортът бягане по туристически пътеки е доста популярен  в Европа и има специфични обувки за  такъв тип тренировки. Те са по-скъпи,  тъй като включват допълнително уплътнение, малко по-голямо укрепване и по-стабилни ходила. Подходящи са и за пешеходен туризъм. 
 
Междинни по тегло туристически обувки ( Трисезонни туристически обувки) - Това са обувките, които повечето туристи използват. Те са подходящи за  всякакви терени- за нормални пътеки както и за извън пътеки. Обикновено този тип обувки са изработени от кожа или синтетичен материал в комбинация с кожа. Ако никога не сте носили туристически обувки ще трябва да прекарате една седмица преди да свикнете с усещането; някои изискват по-малко време, в зависимост от тяхната твърдост. Без значение къде възнамерявате да ходите на екскурзия, средната по тегло обувка е добър избор. Ако сте решили да отидете на продължителни походи, тяхната допълнителна твърдост и опора на глезена ще са ви от полза. Те също така могат да се използват за по-кратки преходи и ще ви дадат възможност да се справите с по-трудни маршрути, ако желаете. Сердните по тегло туристически обувки трябва задължително да са водоустойчиви, т.е. с мембрана от Alpitex, Sympatex, Goretex или др. 
Вижте нашето предложение за трисезонни туристически обувки -модела Stador.
 
Тежки за туризъм обувки ( Зимни туристически обувки)- Ако имате големи планове и започнете да ходите на по-тежки маршрути то тогава по-тежката обувка може би ще е по-добра.Тези обувки са границата между туристическата и обувката за алпинизъм, а някои имат характеристики на катечарни обувки, като например възможност за захващане за котки. Тежките обувки за туризъм предлагат максимално укрепване срещу усукване и наранявания на краката, както и водоустойчивост и дишане чрез използването на различни мембрани. За общ туризъм, те са тежки, но за походи по неравни пътеки с много голяма денивилация, те могат да се окажат много подходящи. Тежките обувки са по-здрави, но и по-скъпи и не толкова удобни. Вие ще трябва да  платите повече за чифт такива обувки за да ги използвате за  високопланински туризъм, лов или катерене. Те тежат повече, така че и ходенето ще е по-трудно.
 
Катерачни планински обувки - Те са предназначени за катерене в планината и повече приличат на ски обувки отколкото на туристически обувки. Те предлагат изключителна защита на стъпалата и глезените и имат възможност за закрепване на котки за лед. Обикновено са направени от твърда външна обвивка (пластмаса), негъвкава и допълнителна изолация. Тези обувки не стават за еднодневни екскурзии. 
 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport









Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация