Фотографът Ник Чалдъков за АЛПИНА STADOR LADY при Обиколката на Монблан 2

              

Фотографът Ник Чалдъков за АЛПИНА STADOR LADY при "Обиколката на Монблан 2"

АЛПИНА STADOR LADY


Обувки АЛПИНА STADOR LADY с мембрана Alpitex, подметка Vibram, 1300 гр., 100 евро, от спонсора Екстрем спорт. Обувките с ортопедична стелка са най-добрите, които съм носила. Останаха сухи през цялото време, въпреки че 7 дни непрекъснато валя дъжд. Удобни са и изключително подходящи за вървене по TMB.    Препоръчвам Ви ги ако търсите лека и здрава обувка на добра цена. Аз не съм човек, който робува на марките и мога с чисто сърце да заявя, че дори и да не ми бяха предоставени от спонсор, оценката ми щеше да е същата.  Те определено са добър избор, както за българските планини, така и за Алпите до 3000 м.


Да изберете правилните обувки е не само най-трудната задача при подбиране на планинската екипировка, но и най-важната от всичко. Тя е на крака Ви както когато вали, така и когато не вали. По алпийската пътека на TMB, която наподобява района на връх Ботев в Стара планина, е нужна лека, здрава и водонепропусклива обувка, защото може да завали много сериозно.

Лекотата на АЛПИНА STADOR LADY е в горната допустима граница за подобна обувка, но не се усеща като тежка и не затруднява туриста. Подметката  Vibram е достатъчно стабилна и твърда за раница до 12-14 кг, тоест тогава тежестта на обувката е добра спрямо общото тегло на багажа. Ако носите раница под 8 кг обаче обувката е тежка.

Здравината  е достатъчна, защото след 20 дни вървене по пътеките покрай Монблан нямаше видими следи от износване.

Дизайнът и удобството могат да бъдат подобрени. Има леко усещане на хлабавост в основата на крака заради формата на стелката и самата вътрешност на обувката. Това е характерно за много други обувки в този ценови клас. Този проблем може лесно да бъде преодолян с малко носене. Кракът свиква много бързо с лекото неудобство, което не касае сигурността на стъпване, а по-скоро комфорта.

Най-важното е добрата водоустойчивост на обувката. В тази област дори известни фирми се провалят. АЛПИНА STADOR LADY  се справя добре. Сухите крака са по-важни от комфорта. Водонепропускливостта дава чувство на спокойствие, точно когато времето е лошо, а това е много важно.

Тук отново имаме алтернативен вариант на скъпите фирми, който е напълно достатъчен за пътека, подобна на тази покрай Монблан по маршрута TMB.

 

Автор: Ники Чалдъков -фотограф ( Ники Теста)

 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport









Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация