Седем съвета ако имате намерение да спите в палатка

Повечето хора са свикнали да спят вкъщи на тишина, с дебели възглавници на огромен, пухкав матрак.
 
Къмпингуването ви дава възможност да прекарате нощта в някое далечно място и да си починете от луксозните удобства, които ползвате в дома ви. А за да прекарате наистина чудесно, когато сте навън е добре, ако успеете да спите през нощта. Ако сте решили да спите в палатка прочетете тези съвети. Ще са ви от полза!
 
1. Изберете правилното 'легло'
Има различни възможности, които съществуват за спане в палатка. Може да ползвате стандартните шалтета, които са изключително леки. Имат много добра изолация от студа. Каквато и вариант да изберете убедете се, че опаковката е малка и се надува лесно (ако е самонадуваемо шалте или надуваем дюшек). Самонадуваемото шалте ви държи на разстояние от твърдата земя, на него се спи по-комфортно, защото е по-меко. Ако сте на къмпинг с кола, то тогава теглото не е от съществено значение. Може да ползвате и специални походни легла за палатка.
 
Ако имате място в багажа за надуваема възглавница, вземете си една задължително. Възглавницата ще направи по-уютно спането ви. Може също така да натъпчете от допълнителните дрехи, които носите една тениска за импровизирана възглавница, но тя няма да е има мекотата на надуваемата възглавница.
 
2. Как да се предпазите от нежелания шум
Някои обичат да чуват звуците на природата и тя да ги приспива, а други не могат да търпят цвърчене и скърцане през нощта. Решението е: блокирайте шума или го заглушете с нещо по-приятно, ако търсите пълна тишина.
Тапите за уши са задължителни за хората, които спят леко. Те са изключително малки и евтини. Пригответе ги преди да легнете.
Ако желаете да се чувствате все едно, че спите в близост до океан, има и други начини за създаване на 'бял' шум. Някои устройства, включително смартфонни приложения, възпроизвеждат звуци, които ви карат да се чувствате сякаш спите в близост до спокойно течаща вода.
 
3. Контролиране на температурата
Дори и през лятото, през нощта може да се студено особено ако сте на по-голяма височина. Проверете прогнозата за времето и се уверете, че вашия спален чувал е подходящ за температурата, която очаквате докато сте на къмпинг. 
 
Един от начините да се стоплите в студените нощи в палатката е пластмасова бутилка гореща вода. Друг начин е да спите с термобельо или да добавите още един слой дрехи.
 
Ако се притеснявате да не ви е твърде горещо през нощта, може да спите като не затваряте плътно палатката, а затворите само с мрежата за комари и така ще влиза хладен нощен въздух през цялата нощ. Но не бива да вали!
 
4. Изморете се
Спането в палатка е много по-приятно след като цял ден сте ходили на поход, били сте на риболов, гребане или сте карали колело, отколкото ако просто седнете около лагерния огън и ядете хот-дог през цялия ден. И планирайте вечерта по-рано, тъй като няма какво да се прави когато слънцето залезе.
 
5.Опънете палатката на подходящо място
Няма да ви бъде много удобно, ако всички спящи сте в единия ъгъл на палатката през цялата нощ. Нито пък ще се чувствате добре, ако някой се качи с крака върху главата ви. Опънете палатката си на равна повърхност и така организирайте нещата си, че да не се пързаляте през цялата нощ.
 
6. Бъдете чисти
На никой няма да му е приятно, ако спи в палатка с някой, който мирише тъй като се е потил през целия ден докато е ходил по пътеките. Изкъпете се в близката рекичка или хижа или ползвайте мокри кърпички. А и ще заспите по-лесно, ако не лепнете от мръсотия.
 
7. Запазете палатката суха
Спането в палатка е най-лошо, когато сте в локва вода. Не рискувайте и носете допълнително платнище, ако палатката ви не е водоустойчива. Запазете палатката суха отвътре на всяка цена!
 
 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация