Ултрамаратонът - приключението на живота

Ултрамаратонът - приключението на живота

Необходимо оборудване и екипировка


Ултрамаратон, триатлон, „Iron man”, Adventure racing, всички те са състезания по
издрържливост на големи разстояния, които стават все по-популярни и у нас. На последния супер маратон Витоша 100 се записаха над 500 бегачи. При всички състезания за издържливост сред природата, оборудването и екипировката са от съществено значение, не само за успеха в състезанието, но и за доброто здравословно състояние на участника. Ето няколко съвета при избор на екипировка. Част от тях са валидни и за обикновен поход в планината.

Задължителна екипировка:

1. Добри туристически обувки – под „добри“ се няма предвид определена марка или ценова стойност, а такива, които са удобни на краката ви. Един мазол може да съсипе целия ви преход и да направи ходенето и катеренето на следващия ден изключително трудни. Вземете обувките не по-малко от шест месеца преди прехода. Тренирайте с тях и ако по краката ви се появят пришки и мехури, изхвърлете ги без колебание. Не се опитвайте да напаснете неудобните обувки към краката си. Вместо това си купете нови и удобни.
Изберете леки туристически обувки, които осигуряват добра защита на краката. В тях често може да влизат прах и пясък. Препоръчително е да изберете размер с половин или един номер по-големи, от тези които носите по принцип. Това се налага, тъй като краката ви ще се подуят от продължителното ходене и при слизането надолу по склона тесните обувки могат да наранят пръстите ви.
Носете със себе си резервен чифт обувки. По този начин, ако едните се намокрят или наранят краката ви, ще имате какво да обуете на следващия ден.

Вижте различни видове туристически обувки и маратонки

2. Подходяща раница – изберете раница със система за хидратация, която позволява ръцете ви да останат свободни. Добре е тя да има вместимост не по-малко от три литра. Отделно можете да вземете и една или две по-малки бутилки с вода.
Как да подготвите раницата си за прехода? Горната презрамка трябва да минава точно над хълбоците, така че тежестта на водата да не натоварва раменете. Бърз тест: сложете 7 кг в раницата и я сложете на гърба си без да затягате горната презрамка. Долната трябва да пада по-ниско от талията. Сега закопчайте и горната. Тежестта трябва да остава върху хълбоците.
Презрамките на раменете ви имат за цел просто да придържат раницата близо до тялото, а не да носят тежестта. Подходящата дължина на всички презрамки е от значение, тъй като, ако теглото на раницата се поема от раменете, на наклоните ще ви бъде много трудно да я носите и това да предизвика възпаления.

Разгледайте подходящи туристически раници

3. Система за филтриране и система за пречистване на водата – няма гаранция, че водата която откриете ще бъде чиста и годна за пиене. Важно е да имате възможността да носите в раницата си поне три литра вода, както и да можете да я филтрирате и пречистите.
Необходими са ви и двете системи: таблетки за пречистване на вода и помпа за филтриране.
UV стерилизатор и малка филтрираща бутилка са недостатъчни за туристически преход. UV стерилизаторите често имат неизправности или не могат да се справят с по-голямо количество вода, а филтриращите бутилки обикновено имат малки размери. Вземете помпена филтрираща система и таблетки за пречистване на вода. Най-добре е да изберете такива, чието действие отнема само 5 минути. По този начин няма на губите излишно време.
Задължително тествайте системата и таблетките преди да тръгнете.
Добра идея е, ако се движите в група, да вземете със себе си и празен мехур за вода. По този начин, в случай, че някой има проблеми, ще можете да осигурите чиста вода за пиене.

4. Напитка или хапчета с електролити и минерали за ускоряване възстановяването на мускулите или повишаване на издръжливостта. Чистата вода не е достатъчна за
тонизирането на тялото и поддържането му в най-добра форма по време на преход.
Физическата активност, топлината и влажността при продължителното ходене могат да бъдат изключително изтощителни. Ето защо е важно да приемате добавки във вид на разтворима напитка или хапчета, които да осигурят заместване на загубените електролити през целия ден или рискувате да получите т.нар.“водна интоксикация“ или състоянието, при което оптималният баланс на електролити в тялото спадне под допустимите граници в следствие на свръх хидратация.

5. Фенерче, закрепящо се на челото, оставяйки ръцете ви свободни. Много често по
време на дългите и тежки преходи се налага тръгване много рано сутрин или късно вечер в тъмното в продължение на часове. Понякога след залез слънце, една грешна стъпка извън пътеката може да означава сериозно падане. Затова е особено важно пътят пред вас да бъде добре осветен, без това да затрудява движението ви.

Вижте различни челни лампи /челници/

6. Туристически щеки – изберете две леки, телескопични щеки с надеждна заключваща система. Чрез тях ще намалите с около 25% натоварването в краката и колената и ще осигурите стабилност и безопасност при ходене. Те са особено полезни и при по-тежки условия – силен вятър, сняг и лед, както и пътеки в лошо състояние.

Разгледайте нашите предложение за туристически щеки

7. Панталони за туризъм – най-подходящи са моделите, които благодарение на циповете около коленете могат да стават къси и дълги. Те са направени от дишаща материя и са ветроустойчиви и водонепропускливи.

8. Облекло – изберете дрехи в светли цветове, които можете да обличате едни върху други в зависимост от температурата.

- по два чифта чорапи от дишаща материя за всеки ден;

- бельо от дишаща материя;

- тениска с къси ръкави или потник;

- блуза с дълги ръкави – можете да я носите както за да ви топли в студа, така и за да ви предпазва от слънцето в горещината. Можете да се предпазвате от слънчевите лъчи като намокряте блузата и шапката си. По този начин ще понижите температурата си.

- кърпа за глава.

9. Шапка с периферия – изберете шапка, чиято периферия ще предпазва главата, врата и раменате ви от слънчевите лъчи. Под нея можете да сложите и лента за глава, която да осигури защита от вятъра.

10. Храна – важно е внимателно да прецените каква храна да вземете. Тя трябва да ви държи сити и да ви осигури достатъчно сили и енергия за прехода.

11. Допълнителни продукти, които да сложите в раницата си – крем за лечение на
пришки и рани по краката, слънцезащитен крем с висок фактор, слънчеви очила, лепенки, противовъзпалително лекарствено средство, което облекчава болката, намалява възпалението и понижава температурата и балсам за устни. Добре е да имате и туристически ръкавици, които да предпазват ръцете ви от щеките, както и наколенки, с които да дадете опора на коленете при слизане по стръмни склонове. Поставете ги в торбички, за да ги запазите чисти и сухи. Важно е да предвидите и в какво ще съхранявате боклука си.

Запомнете, че водата ви ще тежи най-малко 4-5 килограма и всичко останало ще добави допълнителна тежест. След 30-40км и 10 часа ходене, всеки килограм ще ви се струва все повече и повече. Фокусирайте се върху водата, храната и най-основното оборудване.

Находчивият подход ще ви помогне да направите туристическия преход по-лек и безопасен.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Контакти:


Aутдор Магазин Екстрем:  02-986-68-41, 0895-46-10-12, sales@extreme-bg.com

Скейтшоп Екстрем: 02-980-01-81, 0897-83-77-04, skateshop@extreme-bg.com

Имейл управител: office@extreme-bg.com

                                                                                          Доставка с Еконт                          Начини на плащане       

                                                Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!