Как да изберем ски маска / ски очила/

Ски маската е съществена част от екипировката, необходима за всеки зимен спорт. Тя осигурява защита на очите от вредните слънчеви лъчи и отблясъците им в снега. Ски маската предпазва също от снеговалежа и от студения вятър при спускане. Подходяща е както за слънчево време, така и за облачно и мрачно. Това е отлична характеристика на ски маската, тъй като климатичните условия в планината често се променят бързо и неочаквано.  
 
UV защита
В планините, където надморската височина е значително по-голяма, UV лъчите са по-силни. Това прави и отразените лъчи по-ярки и светли. Ски маската винаги има UV филтър, като категорията зависи от конкретния модел. Очилата осигуряват 100% защита от UVA, UVB и UVC лъчите, които достигат до земната повърхност дори и при облачно време. Препоръчително е категорията на стъклата да е поне 3.
 
Поляризираните лещи
Поляризираните стъкла на ски маските имат своите предимства и недостатъци. Те предпазват очите от ярките отблясъци на слънчевите лъчи във вискоотразяващи повърхности, каквито са снегът и ледът. Това обаче може да Ви попречи да разграничите заледените участъци. Ето защо поляризираните лещи не се препоръчват за начинаещите в зимните спортове. 
 
Огледални покрития
Ски маските с огледални повърхности на стъклата, подобно на поляризираните, също намаляват яркостта на светлината. Те намаляват интензивността на отблясъците с 10 – 50%. За сравнение – при поляризираните лещи, тези проценти могат да достигат 90. 
 
Диоптрични лещи
Диоптричните лещи могат да бъдат монтирани директно в някои модели ски маски. Ако диоптърът Ви е висок, изберете модел с по-слаба извивка, тъй като периферната видимост няма да бъде добра. Съществуват и ски маски, подходящи за поставяне върху диоптрични очила.
 
Система против замъгляване на стъклата
Ски маските с двойна плака предотвратяват кондензацията на стъклата и тяхното замъгляване. Благодарение на това, предпазват стъклата от запотяване и осигуряват ясна видимост.
 
Изключително важно е да изберете ски маска, която отговаря на големината и формата на лицето Ви. Тя трябва да прилепва плътно, но да не е прекалено стегната. Повечето рамки са изработени от полиуретан, което ги прави по-адаптивни и удобни. 
 
Независимо дали сте начинаещ в ските и сноуборда или имате по-богат опит в спусканията, ски маската е задължителен елемент от екипировката.
 
Разгледайте моделите ски маски (ски очила), които ние предлагаме тук.
 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате