До Велинград и обратно

Тръгнахме за Велинград - спа столицата на България. Всички си обухме маратонки за да се чувстваме комфортно. Като стигнахме Велинград първо се настанихме в хотела и се приготвихме за басейн. Носихме си плувни очила и плувни шапки. Цял ден изкарахме в минералния басейн и джакузито на хотел Елбрус. На следващия ден се разходихме до м.Стария чарк. Мислехме, че ще видим и дъскорезница. Но уви, нямаше. Само поляни за разходки и пикник. Бяхме си обули маратонки, понеже беше април месец, лятото може да се разхождате с туристически сандали, разбира се.


След Стария чарк посетихме историческия музей, който се помещава в къщата на Вела Пеева.

Имаше изложба на Великденски яйца. В този район е много разпространена восъчната техника за боядисване на Великденски яйца.


Велинград е образуван 1948 г. от съединяването на три села - Лъджене, Каменица и Чепино и носи името на Вела Пеева.

В Историческият музей разгледахме стаята, в която е спала Вела Пеева със сестра си.  Имаше и зала отделена за родения във Велинград Николай Гяуров - оперен певец, световноизвестен изпълнител, интелектуалец. 

След Историческия музей разгледахме Художествената галерия, която се помещава в къщата на художничката от Велинград Цвети и е кръстена Къщата на Цвети. Хапнахме в ресторант Старият орех, който се намираше непосредствено до Художествената галерия и се отправихме към Светещия кръст и паметника на Вела Пеева в града. За съжаление беше светло и не успяхме да видим красотата на огромния Светещ кръст.  Посетихме и Храм Успение Богородично който е в центъра на Велинград. Докато се разхождахме носехме необходимите ни неща в малки раници, за да са ни свободни ръцете и да се чувстваме по-комфортно.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport

Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация