До Връх Петрахиля и вр.Острич над Тетевен

Рано сутринта тръгнахме с кола няколко туристи за Тетевен за 2 дни приключения. Бяхме си резервирали нощувка в къща за гости в Тетевен на много прилична цена. Разрешиха ни да вземем и кучето с нас. Първия ден отидохме до с.Раянци, където оставихме колата.Селото е изходна точка за Петрахиля . Връх Петрахиля е символ на връх Тетевен и е висок 1179 м. От гръцки Петрахиля значи слънчев камък.


Пътеката за Петрахиля започва преди табелата за селото вдясно от пътя. Няма маркировка, но пътя е лесен. Все пак може да си носите GPS трака или разпечатана карта откъде се минава, за да имате ориентировъчни точки. Носете си шише с вода, защото вода по пътя няма. Пътя е приятен и се върви лесно. Времето пък от друга страна беше с нас.Всички бяхме с трисезонни туристически обувки. След като се върнахме в селото от похода до Петрахиля тръгнахме към вр.Острич. На слизане отидохме до параклис "Покров Богородичен", пред когото си направихме снимки. Панорамната гледка от там беше страхотна. Мислехме да покорим и още един връх, но се отказахме, защото кучето беше уморено.
Слязохме в Тетевен в къщата за гости, където имахме резервация. На следващия ден го даваха много дъждовно и с колата отидохме до архитектурното село Старо Стефаново. Носехме си водоустойчиви якета, за да се разходим под дъжда без да ни пречи. Къщите в Старо Стефаново са със запазена стара архитектура. Запазен е духът на българското село от преди 200 години.
В центъра на селото има дюканче с интересни ръчно правени неща. Обиколихме селото, за да разгледаме къщите и след това отидохме до центъра. Над всичко на мегдана изпъква старинната църква Рождество на Пресвета Богородица от 1864 г., построена от майстор Генчо Кънев от Трявна.  В двора на църквата се намира старото училище Васил Левски.След като разгледахме църквата се отправихме извън селото, за да видим още едно малко параклисче- "Св.Троица", построено до "Стария дъб", изгорял при пожар. От там тръгнахме извън селото до една каскада водопади, които бяха в гората до селото. Самата каскада е малка, но е много красива. Наречена е " Пенчова стена".
Нашите туристически обувки се понакаляха, но това не ни пречеше да бъдем удовлетворени от двудневното пътешествие до Петрахиля и Старо Стефаново. Идете и вие, няма да съжалявате!  

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport

Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация