Екстрем спорт на Узана Поляна Фест 2023

Когато през 2022 г. за пръв път посетихме  Узана Поляна Фест над Габрово се влюбихме в него, затова решихме да повторим преживяването от миналата година на 21, 22 и 23 юли, когато се проведе осмото поредно издание на Узана Поляна Фест.


Стегнахме багажа - раници, палатки, спални чували, шалтета. Взехме си също газово котлонче и комплект съдове. Обухме се с маратонки Alpina Lino и маратонки Diamond. Не пропуснахме и преносим соларен душ. За слънцето се бяхме приготвили със слънцезащитни шапки. А за по-голямо удобство на поляната ползвахме сандали Teva и Hannah.


Очароваха ни отново

 • лекциите в Зона Познание
 • Зелените Старт ъп-и
 • иновативните и творческите решения
 • разнообразните туристически и спортни прояви
 • екологични практики
 • Паневритмия, йога практики и медитации
 • Арт забавления за деца

и много други интересни неща, които сизаслужават да бъдат видени.


Фестивалът беше посетен от над 14 000 души, от които- фермери, занаятчии, творци или просто хора, любители на природата.Тази година имаше няколко новости.

 • За първи път беше използвано соларно захранване изпълнено от Училище за соларни специалисти в Габрово, което захранваше много голяма част от феста.
 • Освен това беше въведена депозитна система за чаши с цел намаляване на използването на еднократни чаши.
 • Нова беше и зоната за Зелените Стартъпи, където бяха представени екологични строителни материали, ново еко приложение за почистване на природата,стартъп "Цвете в епруветка" с идея за намаляване на отглеждането и рязането на цветя, Производство на изделия от коноп, Превръщане на утайките от пречиствателните станции в биостимулант за растения, 3D конструктивен файл и Хранителна добавка от бреза и еньовче. 


Имаше много фестивални зони, на които бяха представени еко идеи, модели и практики, здравословни продукти, арт инициативи с деца и всичко това на една поляна!

 • В пространство ПОЗНАНИЕ бяха реализирани  21 лекции за климатичните промени.
 • Био козметика и естествени бижута, рециклирани аксесоари, дървени моливници, майсторски капани за сънища, лъкове, хвърчила и всякакви други интересни ръчно изработени изделия от посетителите на фестивала изделия. 
 • На фермерския пазар имаше почти 30 шатри, където български производители предлагаха истински продукти.
 • В ИН/ЯН зоната поглед към себе си и познанието за нашето вътрешно АЗ  чрез йога, гонг медитация, паневритмия, терапевтично рисуване.


На Узана Поляна фест 2023 беше организирани футболнен турнир, както и възможност за катерене по Стената за катерене.


Над 100 човека бяха и участниците в двата прехода - качването на връх Исполин и преход "Запознай се с Узана".Много желаещи имаше и за Училището за фокуси, за Българските народни танци както и, за наблюдаване на звездите през телескоп. 


На гости на фестивала беше Приютът за кучета, както и Спасителния център за диви животни.


А най-щастливи от всички бяха децата, за които имаше толкова много възможности, че им беше трудно да изберат какво да творят.


Петък вечер имаше концерт на открито на поляната с участието на латино бандата Latino Kopeles,  шумните и много динамични Greesh и забележителната Нина Николина и проектът й „Традиции“ с участието на Калин Вельов.

 • Съботната вечер беше озвучена от виртуозния акордионист Вероника Тодорова и оркестър „Дианополис“ с музикален ръководител Красимира Султанова, мистериозните, но неочаквано добри музиканти от  НеСтеНиЧували, фантастичните рокаджии от No More Many More и финалът, който беше като за начало от изключителното присъствие на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.С голямото узанско хоро приключи Узана Поляна фест 2023 в очакване на  УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2024, отново през юли и пак на Узана.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport

Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация