Историята на ролерите и ролковите кънки

Ролерите са част от детството на редица поколения. Момчета и момичета по целия свят още от детска възръст са се качвали на ролкови кънки, а хобито събира както млади, така и стари, в паркове, крайбрежни алеи, че дори и на състезания за трикове и скокове. Но каква е историята на ролерите, как еволюират през годините, и какви други любопитни факти ни разкрива тяхното минало? Нека попътуваме назад във времето за да разберем. 
Началото на ролерите

За появата на първите ролери, трябва да върнем лентата цели 3 века назад, до далечната 1760 г. Британският изобретател от белгийски произход – Джон Джоусеф Мерлин създава примитивна форма на ролери, които представляват малки метални колелца застопорени към обувки. Повече от половин век след това, първите ролкови кънки се появяват и на сцената на берлинския балет.

Официалното начало на ролерите е записано през 1819 г. в Париж. Тогава, М. Петитбелд патентова ролерите, представляващи ред колела, приближаващи се до днешната им форма, която познаваме (с 2 до 6 колелца). Разликата обаче е, че ролерите на Петитбелд са изключително трудни за маневриране и позволяват предимно придвижване в права линия.
Ролерите преживяват революция през 1863 г., когато Джеймс Плимптън изобретява четворните кънки – характеризирани от обувка с 4 колела подредени успоредно 2 х 2. Този механизъм улеснява каращия, като придава допълнителна стабилност и контрол при движението. Именно тези ролери започват да доминират индустрията в ранните години на този спорт. 

През 80-те години на 19-ти век, масовото производство на ролкови кънки набира сила в Съединените Американски Щати. Хиляди ролери се произвеждат ежеседмично от компания в щата Индиана. Появяват се и първите модели с регулируем винт за напрежението на колелата. Очевидно е, че ролерите са в подем, а еволюцията им през следващите десетилетия ще е неизменна. 

 Да се пуснеш по течението

Първият обществен парк за каране на ролери се открива през 1902 г. в Колизеум Чикаго. Над 7,000 любители на кънките присъстват на откриващата вечер. Спортът вече е в сърцата и душите на американците.
Няколко десетилетия по-късно, започва и така наречената „златна ера на ролковите кънки“. През 1937 г. се създава Асоциация на собствениците на пързалки за ролкови кънки. През 1940-те години са открити над 5,000 пързалки и паркове за ролери, а практикуващите този спорт американци наброяват цели 18 милиона. Твърди се, че ролерите са служили като основно средство за намаляване на стреса по времето на Втората световна война. Появяват се редица нови организации и клубове за развитието на спорта. 

Ролерите покоряват света

Макар и да носят корените си в Европа, ролерите се радват на масов бум предимно в САЩ през първата половина на 20-ти век. Това постепенно започва да се променя през 60-те години, като различни модели ролери започват да се произвеждат в СССР и Германия. Компанията „Еуба“ в Германия започва масово производство и дистрибуция. Също така и популярен руски филм от 1962 г. за първи път показва човек на ролкови кънки. Източно-германският филм „Танцуващите обувки“, създаден през 1977 г., също отличава ролерите с особено внимание. 
През 1966 г. в Англия се разработват тройните ролери (с 3 колела в триъгълна форма). Те бързо завладяват и пазра в Нидерландия и други северно-европейски държави, продавайки над 100,000 чифта. Започва и практиката, руски атлети подготвящи се за зимни олимпиади, да използват ролкови кънки за тренировки на сухо през топлите месеци на годината. 

Все пак, нов тласък на индустрията за ролери отново се базира в САЩ. Братята Скот и Бренан Олсон от Минесота, виждат потенциал за нов вид спорт на ролери, взаимстван от хокея на лед – а именно хокей с ролери. Те моделират дизайна на своите кънки върху този на кънките за хокей на лед, и стартират своя собствена компания. През 70-те години, ролерите стават изключителен хит, а популярни компании за безалкохолни напитки започват да налагат тренд, използвайки ролери в своите реклами, както в САЩ, така и в Канада.   

Мода и музика – ролерите са култура

През 80-те години на миналия век, ролерите навлизат масово и в поп-културата. Те се превръщат във форма на израз и остават своя почерк върху поколение от млади американци. Започват да се появяват във Холиудски филми, в клипове на хип-хоп изпълнители, реклами, и билбордове. Хореографиите стават все по-сложни и се изграждат различни стилове на каране и танцуване върху ролери. 

През 90-те години, ролерите са включени и в популярните X Games – състезания за екстремни спортове и трикове. През следващите няколко години, дисциплините за ролери надминават по брой дори тези за скейтборд и колела, нещо неочаквано и непредвидимо дори за самите организатори. Появяват се и вариации на други спортове, като баскетбол и тенис на кънки. 
Ролерите завладяват и хипстър културата през 90-те години и началото на новия век. Основната притегателна точка е Калифорния, със своите дълги крайбрежни алеи и целогодишно топло време. Семейства с деца, тийнейджъри, красиви млади девойки с къси панталонки и потници, неостаряващи гларуси бягащи от конвенционалното, хора от различни раси и етноси – ролерите се превръщат в истински тренд и суб-култура. 

Като всяка друга мода, и ролерите имат нужда да се променят и надграждат. За тази цел се появяват и различни форми и дисциплини през последните две десетилетия. Вероятно сте виждали някой да подреди редица конуси в парка и да маневрира със слалом около тях. Друга впечатляваща форма на ролер-блейда е и изпълнението на скокове върху рампа, както и по различни трасета, включващи стълби, парапети и релси. 

Временен залез?

След бума на ролерите през 80-те и 90-те години на миналия век, последва рязък спад. Продажбите на ролери падат с над 35% през 2002 г. До 2010 г., 64% по-малко хора практикуват този спорт отколкото през 2000 г. Трудно е да се каже на какво се дължи този спад. С нарастването на модерните технологии и форми на забавление, по-малко млади хора се интересуват от каране на ролери. Центровете за видео игри изместиха откритите паркове, а нишката между стари и млади блейдъри се скъса. 
Все пак, както всяка мода, така и ролерите могат да се надяват на ренесанс в близкото бъдеще. Все повече хора се чувстват задушени от бързината на ежедневния начин на живот и социалните мрежи. Именно тази жажда за завръщане към природата и откритото небе може да даде необходимия тласък на ролерите за да се завърнат. А вие какво чакате?   


Снимки кредит: Pixabay, Unsplash

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Доставка с Еконт                          Начини на плащане


Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!