Как да изберем туристически обувки

Как да изберем туристически обувки
 
Когато става въпрос за избор на обувка, общите съображения, които трябва да се направят, включват:
Тегло на обувката -колкото по-лека обувка, толкова по-малко работа за краката ви. Вземете колкото се може по-лека обувка, която да държи крака ви стабилно колкото се може по-добре.
Водоустойчивост - търсете материали, които ще позволяват на потта да излезе, но няма да разреши на водата да влезе. Ако влиза вода в обувките усещането ще е неприятно, може да причини миризливи крака и бактерии. Уверете се, че обувките, които ще закупите имат мембрана.
Здраво да държат глезена -  трябва да имат добра защита на глезена,  да са комфортни за кракът ви  и при по-тежка раница също да държат крака стабилно. Ако обувката е голяма или широка, това ще доведе до по-болезнени походи.
Защита от контузия - подбиването на пръсти и усукването на глезена са двата най-често срещани проблема. Да държат стабилно глезена е важно особено при по-стръмни терени.
Здраво да държат крака при носене на тежка раница - когато носите пълна раница, обувките трябва да защитават крака ви от огъване да не се движи твърде далеч или напред и назад, като се оставя достатъчно място за движение.
Препоръчваме ви среднотежките обувки. Те са гъвкави и могат да се използват за леки еднодневни и дълги туристически походи. Носете си също и един чифт сандали за каквито и да било по-дълги преходи, така че да може да проветрите обувките си и краката ви да се отпуснат, докато не ходите.
За основни еднодневни туристически походи стандартна туристическа обувка  ще бъде добър избор. Ако сега започвате, обувката  е добре да е малко по-удобна и да можете да я носите за всеки ден ходене.  Докато ходите по утъпкани пътеки, тази обувка е подходящ избор. За истинския турист стабилността в глезена и мембраната, предлагани от средните на тегло обувки са най-важни.
Вид Туризъм - помислите на какъв терен ще ходите, дължината на вашите походи, атмосферните условия, с които може да се сблъскате, както и теглото на раницата, която ще носите.  Необходими са по-стабилни обувки  и по-здрави обувки за  по-дълги преходи с тежък товар. По-леките обувки за утъпкани пътеки в безводни райони ще ви свършат работа също.
Ниво на умения - добре е стабилността в глезена да е по-голяма за новия турист. Туристите, които са в по-добра форма с краката и глезените и са свикнали с натоварването на мускулите и разтуптяното сърце могат да използват по-лека обувка, докато новия турист трябва да има по-здрави обувки, тъй като той подобрява способностите си и здравината си постепенно. Мислете и за в бъдеще къде имате намерение да увеличите вашето ниво на умение. Ако сега започвате от лесни, утъпкани пътеки, но планирате да ходите по трудни терени по-късно през лятото или следващата година то вземете подходящите обувки сега.
Размер на обувката - Това е най-трудната част от избора на всякакви обувки. Вашият крак и обувка ще се напаснат един към друг с течение на времето, така че ето някои съвети, които могат да ви помогнат:
Игнорирайте размера на обувките. Ако носите 9, можете да отидете на 10 или 8 в туристическа обувка. Концентрирайте се върху това как стои обувката, дали става, а не какъв размер е. Когато си купувате туристически обувки си носете точните туристически чорапи, с които ще носите обувките. 
Трябва да се чувствате уютно в обувките, а не стегнато. Не трябва да има точки на натиск.
Пробвайте обувките следобед или вечер. Краката ви се променят по форма през деня и това ще предотврати купуването на обувки, които сякаш ви стават. Развийте връзките и сложете краката си в обувките. Докато стоите, бутнете крака си напред, докато пръстите достигнат върха на обувката.Трябва да има достатъчно място, за да се пъхнете показалеца между петата и задната част на обувката. Проверете на двата крака.
Преместете краката обратно към задната част на обувката и вържете здраво обувката. Разходете се малко, за да видите как  се чувставте в обувките. Пръстите на краката ви не трябва да докосват предната част на обувката. Ако ритнете пода с носа на обувката, предната част на глезена и горната част на обувката трябва да поеме удара - пръстите на краката не трябва да се натъртят от върха на обувката. Ако пръстите на краката ви се удрят, това означава, че вие ще набивате постоянно пръстите на краката си, когато се спускате по време на туристически походи и това спускане ще бъде болезнено.
Петата не трябва да се пързаля в обувката. Задръжте петата на обувката надолу с палеца на другата си обувка и се опитайте да повдигнете петата си. Ако тя се движи нагоре и надолу повече от една четвърт инч, това означава, че когато ходите на екскурзия, рискувате да получите хубав голям мазол близо до петата. Може да опитате с по-малък размер или друг модел с различно укрепване в глезена.
Качество - Продавача може да се опита да ви продаде най-скъпият модел обувки вместо най-добрата обувка за вашите нужди. Обикновено вие плащате повече за по-високо качество.
Ето как може да проверите дали обувките ще издържат повече време:
Шевове - прегледайте дали има  пропуснати бодове, криви шевове, как изглеждат.
Обшиване - там където горната част и подметката са свързани. Трябва да се стегнати и да нямат петна, да не изглеждат слаби или разхлабени.
Изтънени места - дебелината на кожата трябва да е еднаква,  да няма ожулвания или неравни ръбове.
Протектор - дебел, здрав и твърд. Да не са порести и меки и да се износят за няколко седмици.
Връзки - плетен Nylon , а не плоски връзки за обувки. Проверете капсите за здравина и издръжливост.
Помириши - сериозно! Обувката трябва да има миризма на чиста, нова кожа.
 
Разгледайте нашето предложение за дамска трисезонна обувка -модел Stador Lady и мъжка трисезонна обувка Henry.
Ако искате да проверите точния си размер измерете в милиметри стъпалото на крака си и кликнете на 'Информация с размери' за да видите на кой размер отговаря.
 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Контакти:


Aутдор Магазин Екстрем:  02-986-68-41, 0895-46-10-12, sales@extreme-bg.com

Скейтшоп Екстрем: 02-980-01-81, 0897-83-77-04, skateshop@extreme-bg.com

Имейл управител: office@extreme-bg.com

                                                                                          Доставка с Еконт                          Начини на плащане       

                                                Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!