Маратонките, олекотените или тежките туристически обувки са най-добри за преходи с раница на гръб

Маратонките, олекотените или тежките туристически обувки са най-добри за преходи с раница на гръб

Бекпекингът (от англ. backpack – раница) е вид туризъм, нашумял значително през последните години. Може да бъде описан като самостоятелно организирано, нискобюджетно пътуване. Бекпекърите обикновено са млади хора, с малък бюджет (или просто с приключенски дух), които пътуват с обществен транспорт, пеша или на автостоп, носейки огромна раница на гръб.

Отговорът на въпроса кои са най-подходящите обувки за един бекпекър не е еднозначен – оказва се, че това всъщност е един доста сложен въпрос. В действителност, малко вероятно е да получите едновременно логичен и пълен отговор, дори и от опитни пътешественици и туристи, защото всеки има свои собствени виждания и мнение, които могат да бъдат коренно различни и строго индивидуални.

Първо, видът на обувките зависи от конкретните условия и от сезона. За планинарство, туризъм през зимата или извън сезона, както и за изкачването на височини, където се очакват много сняг и лед, са необходими специални за тежките условия високи туристически обувки. За такива случаи са подходящи например обувките STADOR.

Да приемем, че в конкретния случай става въпрос за туризъм в по-умерена климатична обстановка, когато повечето обувки биха свършили работа. От друга страна, има много видове туристически обувки и алтернативни решения, каквито са туристическите сандали, така че за максимална простота ще разгледаме въпроса маратонки или туристически обувки?

Дълго време, много опитни туристи като Колин Флетчър, например – писател и един от първите бекпекъри (макар че той е почитател и на туристическите сандали) - са използвали високи обувки, защото са им осигуравяли стабилност и устойчивост, а и маратонките тепърва са щели да бъдат усъвършенствани. Ето защо туристическите обувки се превръщат в изпитан и сигурен подход.

През последните десетилетия стиловете на туризъм драстично са се променили. Пътешествениците с по-малки раници като Рей Жарден (който неведнъж минава Тихоокеанския хребетен път, пътеката на Континенталния вододел и Пътеката на Апалачите) подкрепя идеята за по-леки раници, минимално оборудване и използването на маратонки.

Основните предимства на маратонките пред обувките са:
  - Малко собствено тегло. Това е основното предимство на маратонките, тъй като те значително намаляват умората при преминаване на дълги разстояния. След ходене с  тежки туристически обувки, разликата е очевидна. Това също така дава възможността за преминаване на по-големи разстояния на ден. Опитните туристи с леки раници и обувки обикновено минават с около 50 км повече на ден, в сравнение с традиционалистите, залагащи на по-тежките обувки.
  -  По-голямо удобство. Не е нужно да ги носите дълго време, за да се напаснат на краката ви. Необходимо е единствено да ви бъдат по мярка.
  -  Отлична подвижност и ловкост при катерене.
  -  Въпреки че не са съвсем водоустойчиви, те изсъхват изключително бързо, така че преминаването през рекички и газенето в потоци вече не е проблем. По принцип, ако носите вълнени чорапи, преходите с мокри крака не създават сериозен дискомфорт (освен ако не е студено или условията не налагат краката ви да останат мокри в продължение на дни). За повечето кожени или Gore-tex обувки, след като веднъж са подгизнали, са необходими дни, за да изсъхнат напълно. Тъй като това е доста неприятно, повечето туристи предпочитат да свалят обувките си при пресичането на мокри участъци, което отнема време, или да носят втори чифт обувки.
  -  По-евтини са.

Маратонките COOL на Alpina са модел от 2015 г. и са едни от най-продаваните продукти в нашия магазин. Те са стабилни, анатомични, подходящи за летен туризъм, за продължителни разходки и екскурзии, както и за града.

Недостатъците на маратонките са:

  -  В повечето случаи не са водоустойчиви и краката ви могат да изстинат в условията на сняг или студена вода. Ниските обувки с водоустойчива Gore-tex мембрана също не помагат особено, тъй като водата или снегът в крайна сметка ще достигнат до краката ви.
  -  Не осигуряват опора за глезените, за разлика от по-високите туристически обувки. Това е значителен проблем за хората със слаби глезени, както и за тези, които са свикнали да носят боти. Освен това, ако вашата раница е по-тежка, вероятността да изгубите баланс и да се стигне до контузии значително се увеличава. Хората, които залагат на маратонки, отбелязват факта, че чрез тях подобряват издръжливостта си и подсилват глезените си, което е по-добрият вариант в сравнение с това да разчитате на своите високи туристически обувки за защита.
  -  Гъвкави подметки. Някои хора твърдят, че трябва да имате по-твърди подметки, за да можете да носите по-тежка раница, но това обикновено няма съществено значение при условията на равнинен терен и ходенето по асфалтирани улици в градове и села. Твърдите подметки осигуряват малко по-добра защита срещу острите скали и са абсолютно задължителни за алпинизъм или за преминаването на стръмни снежни склонове.
  -  Краката ви стават по-мръсни, тъй като през повечето маратонки се просмуква прах.
  -  Липса на издръжливост. Може да ви се наложи неколкократно да смените обувките си в рамките на един сезон.

Може да използвате и междинен вариант между туристическа обувка и маратонка -туристическите маратонки Viper low, които имат водоустойчива и дишаща мембрана.

Факт е, че много бекпекъри използват успешно и двата типа обувки, въпреки че все по-голяма част от тях залагат на по-леките раници и олекотените маратонки винаги, когато имат възможност. Повечето от най-бързите пътешественици предпочитат за лятото по-леки обувки.

Ако планирате да се отдадете на пътешествие с раница на гръб и не се очаква да има снежна покривка и студ, нашата препоръка е да изпробвате олекотени маратонки, но имайте предвид следното:

  -  Ако нямате значителен туристически опит или теренът е тежък и неравен, има сериозен риск да навехнете глезена си. Важно е да развиете тези мускули постепенно. Не предприемайте грандиозни преходи преди да сте уверени в здравината и издръжливостта на краката си.
  -  Както при всеки туристически поход, уверете се, че разполагате с аптечка и всичко необходимо, за да се справите с евентуални наранявания и навяхвания на глезените. Добре е също така да не се движите сами, за да има кой да ви помогне при необходимост.
  -  В същото време, препоръчително е вашата раница да бъде максимално лека. Само по себе си, това има много предимства, но и значително намалява риска от наранявания и умора, а и несъмнено увеличава удоволствието от всяко пътуване и ви позволява да оцените предимствата на маратонките. Съберете багажа си внимателно. Оставянето или пренебрегването на нещо важно може да застраши вашата безопасност.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Контакти:


Aутдор Магазин Екстрем:  02-986-68-41, 0895-46-10-12, sales@extreme-bg.com

Скейтшоп Екстрем: 02-980-01-81, 0897-83-77-04, skateshop@extreme-bg.com

Имейл управител: office@extreme-bg.com

                                                                                          Доставка с Еконт                          Начини на плащане       

                                                Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!