Преход до известната скална забележителност "Столо" в Понор планина

Тръгнахме сутринта една априлска събота от Руски паметник 38 човека група с планински водач Евгени Динчев от Бг трекинг. Отдавна не бяхме попадали на такава голяма група в планината.
Придвижихме се до село Горна Добравица през Своге, Искрец и Брезе. От там пеша за горе-долу два часа стигнахме до Столо – интересен скален феномен.  Всички носихме туристически раници – нещо без което не можем в планината. Бяхме си взели и дъждобрани, защото прогнозата не беше много добра. Всъщност дъждобраните не ги използвахме, защото не ни валя, но който си носеше ветроустойчиво яке беше късметлия, защото вятъра беше наистина устойчиво упорит.
След като всички направихме една купчина снимки на интересните набраздени скали на Столо се запътихме към най-високия връх на планината Понор – Препасница. Естествено и върха беше сниман -  с нас или без нас. На надолнището много ни помогнаха туристическите щеки, които носихме, тъй като поемат от натоварването на колената и така се уморяваме по-малко. Въпреки, че бяхме наистина много голяма група ходихме с бодра крачка и стигнахме до отправната точка навреме.* Връх Препасница

Този преход се минава за около 5 часа със спокойно темпо.


Могат да се използват летни туристически обувки, но задължително с водоустойчива мембрана, защото никога не знаем какви изненади може да ни донесе планината.


А и не забравяйте преди преход да използвате спрей Nikwax за допълнителна защита от мокрене на обувките с водоустойчива мембрана..  Така гарантирате, че ще издържат проливни дълги дъждове, ако случайно се сблъскате с тях.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Абонирай се

Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация