Един почивен ден в Рила и Еко пътека Бели Искър

Началото на септември. Наближаваше уикенда. Три почивни дни. Времето обещаваше да бъде хубаво и се чудехме къде да се поразходим семейно с деца. 

Първоначалната ни идея беше да се качим до Седемте Рилски езера. Много исках да ги видим и тази година, да се насладим на простора и необятната гледка, особено след пандемията пролетта, но за съжаление наши приятели, които бяха ходили миналия уикенд ни казаха, че се чака много за лифта. Над час и половина. Затова ни трябваше План Б. Поразрових се в интернет и открих прекрасни отзиви за еко пътека Бели Искър. Подготвихме ранички и сандвичи и поехме на разходка.




Тази еко пътека е една от най-добре поддържаните екопътеки, по които съм минавала. Тя започва малко над село Бели Искър в близост до град Самоков и маршрутът й върви около река Бели Искър, като я пресича на моменти посредством живописни мостчета. Има множество места за почивка и кътчета за отдих, където може да си запалиш огън и да си направиш барбекю, ако си подготвен ????

Ако искате да си направите лека разходка и да си организирате и пикник – не го мислете, мястото е прекрасно за целта. До нея се стига с кола, която може да оставите на паркинг в началото на пътеката.


Как да стигнете до екопътеката?


След като минахме през Самоков, се отклонихме към село Говедарци и село Бели Искър. От ляво и от дясно на пътя има огромен малинарник, където може да спрете и да си купите целогодишно вкусни малинки.
Самата пътека започва на 3,9 км над село Бели Искър. В селото има и табели, но за да не се объркате, следвайте главния път и на всяко кръстовище се придържайте в дясно. След като излезете от селото, пътят става малко тесничък и за съжаление разбит, но е проходим с кола. 
Минава в близост до параклис от лявата страна и се достига до добре организиран паркинг от дясната страна на пътя. Там може да оставите колата. Самата пътека започва с първия мост, който се намира от ляво.



Особености на терена


Пътеката е с обща дължина от 7 км и върви първо срещу течението на реката, а после по течението на реката. Прави нещо като кръг, като ту е от лявата, ту от дясната страна на реката. Подходяща е за малки деца. Срещнахме семейства и с мъничета на по 2 години. Не е нужна специална екипировка, достатъчно е да бъдете с подходящи леки туристически обувки. Ние срещнахме дори и хора с колела, които минаваха през пътеката.



Пътеката е обозначена доста ясно. Трябва да следвате синята маркировка и сте на прав път.
На средата на пътеката има заслон. Той е нещо като средна точка. Там пътеката започва да се връща обратно.
Общо мостовете са 8, като повечето са добре изградени и сигурни. От тях се вижда реката и се правят чудесни снимки. 



След 8-мия мост излизате на асфалтовия път. Поемате на дясно в посока обрана към колите. Много е важно да не пропуснете възможността да се насладите на прекрасната Панорамна гледка. Към нея се тръгва от лявата страна малко по-надолу по асфалтовия път. Има табела Панорамна гледка. Влиза се отново в гората и се следва отново синята маркировка. Пътеката достига до Панорамна тераса, от където се открива чудна гледка към отсрещните хълмове и реката.



Kолко време отнема?


Преходът отнема не повече от 2-3 часа като не се броят почивките. А когато си с децата почивки има. Забавлявахме се да хвърляме камъни, да разглеждаме различни растения, беше пълно с горски ягоди, на които човек може да се наслади, ако отиде в подходящия момент от сезона, когато зреят. Има много къпини и малини. 
Много приятно бях изненадана, че част от мостовете бяха пригодени за достъп на хора с увреждания по проект на Европейска програма. Имаше и информационен център, пред който има обширен паркинг, но в този почивен ден не работеше.



За тези, които са по-мързеливи – асфалтовия път върви покрай реката. Има много удобни места където да опънеш хамак или да направиш мини лагер и да си почиваш през целия ден като си направиш барбекю. Имаше много хора, които си бяха организирали пикник. Местата за пикник са обозначени. Има и изградени огнища за палене на безопасен огън. 



Ако изберете тази еко пътека няма как да сбъркате. Ще се насладите на един прекрасен ден в планината.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Доставка с Еконт                          Начини на плащане


Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!