Ролери или ролкови кънки - какво да изберем


Карането на ролери или ролкови кънки е еднакво забавно и приключенско. С тях можете да се разхождате в парка, да правите трикове на рампите и да се придвижвате доста бързо из града. Вятърът в косите по време на каране, задължително ще ви донесе добро настроение и усещане за свобода. 

Кое от двете обаче да изберем – ролкови кънки или ролери? На пръв поглед, те доста си приличат, но разликите са значителни.Разлики

 • Подредба на колелетата – при ролерите те са разположени в един ред по дължината на обувката, а при ролковите кънки – в два реда, по двойки;
 • Големина и дебелина на колелетата – при ролерите те са по-тънки и по-високи;
 • Спирачка – при ролковите кънки тя е разположена отпред, а при ролерите – отзад;
 • Обувка – при ролерите тя е подобна на ски-обувката, а при ролковите кънки е от по-мек материал, като текстил или кожа;


Предимства и недостатъци

От изброените разлики, можем лесно да разберем, кои са предимствата и недостатъците при карането на ролери или ролкови кънки.

1. Скорост

Ако искате да развивате бързина, вашият избор автоматично води към ролерите. Те са по-бързи и по-маневрени. С тях лесно се преодоляват препятствия и са подходящи за неравни терени. 

2. Стабилност на пътя

Тук везните са накланят към ролковите кънки, които поради двата си реда колела, ви осигуряват по-добро равновесие и баланс. Ако вие тепърва започвате да се учите да карате, стабилността на ролковите кънки ще ви вдъхне увереност. Те са по-подходящи за начинаещи.

3. Терен

Ролковите кънки се представят по-добре на закрито и по равни алеи, без препятствия. В това отношение ролерите носят по-голяма свобода. С тях можете да преминете през целия град, да се промушвате в тълпата и дори да слизате по стълби.

4. Спиране

Поради мястото на спирачката, отзад на ролерите, спирането е по-лесно с тях. Осъществява се с натискане на петата, получава се плавно и няма опасност да забием нос в асфалта. При ролковите кънки се спира на пръсти, рязко и е доста по-опасно.

5. Удобство и сигурност

Ролковите кънки са с по-удобни обувки, но при падане не можем да разчитаме много на тях.
При ролерите твърдата и висока обувка поддържа и предпазва глезена от навяхване или счупване. Кракът се усеща много по-стабилен и защитен вътре.


  Няколко съвета

  Независимо от това, кое ще изберете – не забравяйте предпазната екипировка, която е добре да имате. Каска, наколенки, подлакътници и ръкавици, ще ви предпазят, в случай, че в началото карането не ви се отдава. 

  Чантата за ролери или ролкови кънки, също е добър аксесоар. С нея лесно ще ги съхранявате и пренасяте.

  Дори и да падате в началото, не се отчайвате. Така подготвени и защитени скоро ще карате усмихнати и с лекота.  Така че основните въпроси, при избора между двете са:

    • колко бързи искате да сте;
    • желаете ли да летите и подскачате или просто да се реете в парка за удоволствие;
    • ще бъдете ли високо маневрени, за да преодолявате различни препятствия, или лежерно ще се усмихвате с ролковите си кънки?


    Изборът на ролери или ролкови кънки е много вълнуващ. И в двата случая бюджетът също е от значение. В никакъв случай обаче, за да е максимално удоволствието ви, цената не трябва да е за сметка на качеството. Така ще си осигурите максимална стабилност и защита. 

    И когато вече сте направили своя избор, обувате кънките и никой не може да ви спре. Денят е прекрасен, а вие се носите на вълшебните колелца.  

    Снимки: Tempish Official

    Напиши коментар

    Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
    Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

    Доставка с Еконт                          Начини на плащане


    Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!