5 прехода в Рила, които задължително всеки трябва да направи

Рила е сред най-величествените планини на европейския континент, и сърцето на балканите. Нейното богатство крие разнообразна палитра от остри върхове, гористи местности, реки и водопади. Да откриеш тайните на Рила е мисия, на която човек може да посвети цял живот. Тя крие предизвикателства за най-опитните планинари, но може да бъде и грижовна и гостоприемна дори и за най-малките посетители. Нека разгледаме 5 идеи за преходи в Рила, за които няма да съжалявате! 

Седемте рилски езера

Безспорно най-посещаваната дестинация в Рила са седемте рилски езера. Приятна разходка, подходяща както за начинаещи, така и за по-опитни планинари, този преход ще ви зареди с чиста енергия и незабравими гледки. Все пак, имайте предвид, че времето често е променливо, затова носете горна дреха, както и удобни обувки. Част от прехода е по каменист терен.

Нашият преход започва от хижа Рилски езера, до която може да се стигне с лифт от Паничище. Двупосочният билет за възрастни е с цена 20 лева. След около 20-25 минути на лифта, ще стигнем до станцията при хижа Рилски езера. За тези, които са забравили, можем да се снабдим с вода от хижата, и да тръгнем по пътеката. 

Ще се отправим отдясно на хижата, по пътеката, която води към билото. Началното изкачване е малко по-стръмно, затова с лека крачка, ще влезем в ритъм. След около половин час ще се разкрие и първото езеро – Бъбрека. Продължавайки по Сухия рид, ще стигнем до каменна платформа, от която можем да се насладиим на гледка над цели 4 езера (при ясно време). 

Стигайки до брега на Бъбрека, можем да спрем за почивка, да поседнем на поляната, и да хапнем по нещо. 

Втората част от прехода ще ни отведе по стръмна пътека до Окото, а след това и към най-високото езеро – Сълзата. От там, на така наречения Езерен връх (2657 м.), ще ни се открие забележителна гледка към 7-те езера. Разбира се, летните месеци са за препоръчване. Дните са дълги, времето е по-топло, а небето ясно. 

Ще слезем по друг маршрут, правейки своеобразна обиколка, която ще ни отведе в долината, където са скрити три от езерата. Не забравяйте, че слизането е по-натоварващо за коленете, затова ходете внимателно. Препоръчвам и чифт туристически щеки за баланс и опора. 

Целият преход трае около 5 часа (в зависимост от времето за почивка). А всяка минута си заслужава!


Снимка: videlindj, Pixaby

Мальовица

Връх Мальовица се намира в северозападната част на Рила. От неговите 2729 метра, при благоприятно време могат да се видят връх Мусала, Рилския манастир, и Витоша. От София, първо трябва да отидем в посока Самоков. От гр. Самоков, хващаме маршрут в посока Говедарци, и след около половин час сме на Централна планинска школа Мальовица. Именно там е и началната ни точка.

Изкачването започва по лека горска пътека, отвеждаща ни до хижа Мальовица. Ходенето е около 30 минути, по устието на едноименната река. От хижа Мальовица, следваме обозначената в червено пътека, която ще ни отведе към Еленино езеро. 

След като отдъхнем край езерото, сме готови и за същинската част – изкачването към върха. Денивелацията става по-остра, а настилката е посипана с камъни. В този участък, препоръчваме да ходите внимателно. За целта ще са ви от полза чифт туристически обувки, осигуряващи ви стабилна опора на глезените. При нормално темпо на ходене, тази отсечка ще ви отнеме около час – час и половина. Ще бъдете възнаградени с неповторима панорамна гледка от връх Мальовица, а селфито ще е достойно за нова профилна снимка. Не забравяйте обаче да си вземете слънчеви очила с добра защита, защото горе грее доста силно.


Костенски водопад

За любителите на природните чудеса, и тези, които търсят лека и прохладна разходка, Костенския водопад е идеална дестинация за един ден. Пролетта е може би най-подходящия сезон за този маршрут, тъй като зеленината е пъстра, а водите от топящите се снегове са буйни.

Село Костенец се намира на едва 1 час разстояние от София и от Пловдив. Ако сте любител на археологическите обекти, тук можете да посетите крепостта „Траянови врата“, където през 986 г. Цар Самуил побеждава армията на Василий II. В горната част на селото има площадче, с табелка отвеждаща ни към водопада.

Маркирана и удобна пътека извиваща се около река Чавча, ще ни упъти към Костенския водопад. Минавайки през дървено мостче, ще стигнем до чешма, от която извира минерална вода. Разходката е подходяща и за деца, а спокойствието е гарантирано с капещия звук на бистри води прииждащи от високите върхове на Рила. 

Водопад Рилска скакавица   

Като говорим за Рила, как да не отбележим и най-старата хижа в България – Скакавица. В своята 90-годишна история, хижа Скакавица е приютила хиляди планинари, а легендите свидетелстват за безброй истории, споделени мигове, смях и необятен планински дух. 

Минавайки гр. Сапарева баня, следваме пътя за Паничище (същият по който отивахме за Рилските езера). Преди долната станция на лифта, ще видим табела надясно за Скакавица. Стигаме до почивна станция, където може да се паркира. От там се отправяме по маркирана оранжева пътека за хижа Скакавица. Пътеката е лесно проходима, добре обозначена, и липсват стръмни участъци. За целта са ни абсолютно достатъчни чифт маратонки или леки планински обувки. Ще пресечем рекички и поточета, където може да спрем за отдих, да се наплискаме, или да отпием глътка свежа планинска водичка. 


След около 1 час ще стигнем до хижа Скакавица. Мястото е чудесно за отмора, сядаме на дървена пейчица или на полянката, сипваме си чайче, и се наслаждаваме на гледката. От там ще ни се открие и първата гледка към водопада. Остават ни около 45 минути поход до подножието на водопада. Ще минем през горички и някои по-каменисти участъци. Водопадът Скакавица е внушителен, с височина от над 70 метра. В някои от най-студените зими, той дори е замръзвал на ледени шушулки. Вслушваме се в могъщия порив на водата, и оставаме без дъх!

Екопътека Бели Искър

За приятна дневна разходка и отдих от забързаното ежедневие, екопътека Бели искър в дефилето на едноименната река, предлага чудесна възможност за семейства с деца. Тук ще се насладите на живописни пътечки, мостчета, гори и рекички. А децата ще останат впленени от природното богатство, което е в изобилие.

Пътеката е с дължина около 7 километра, и започва малко след село Бели Искър, на 11 километра от гр. Самоков. Не ви е нужна никаква специална екипировка – само вода, разядки за пикник, и добро настроение. Цялото приключение ще отнеме около 3-4 часа, като обиколния маршрут ще ви прекара през различни гледки по пътя обратно.  Ако искате да прочетете повече можете да го направите в статията ни Един почивен ден в Рила и Еко пътека Бели Искър.Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Доставка с Еконт                          Начини на плащане


Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!