Топ съвети как и къде да разпънем палатка

Как да разпънем палатка?

Да спим под открито небе е все по-предпочитано в днешни дни. В палатка, хамак или чувал. Или на море, в планина, гора, язовир или къмпинг? Можем да го направим винаги и навсякъде. Разбира се, това изисква известна подготовка и внимание, за да бъде приятно и пълноценно преживяването ни. Ето защо, ние от Екстрем Спорт ще споделим с Вас няколко основни правила при избора на място и разпъването на палатка.
Как да подберем най-подходящото място за разпъване?

Основни фактори за нашия избор са метеорологичните условия, теренът и заобикалящата ни природа. Разпъвайки двуместната си палатка, трябва да внимаваме, ако правим това:

  • На плаж – за силни ветрове;
  • В планината – за много открити места и опасността от лавини;
  • В близост до водоем – на достатъчно отстояние от водата;
  • В равнината – за обилни дъждове и наводнения;
  • В гората – за гръмотевични бури и опасността от счупване на клони и падане на дървета;
  • До лагерния огън – достатъчно отстояние от него заради възможността да изгорим или запалим палатката.

Когато изберем най – подходящото място, е нужно да огледаме внимателно наклона и неравностите. Опъвайки нашата палатка, главата ни винаги трябва да е по-високо от останала част на тялото, когато легнем. Камъчета, корени и бабуни ще направят пренощуването ни кошмарно. Не на последно място и за да няма изненади, винаги е хубаво да разпънем в светлата част на деня. Иначе ще ни трябва челник

Как да опънем нашата палатка?

Едно от най-важните неща е винаги преди да тръгнем, поне веднъж да сме опъвали палатка си и да сме сигурни, че всички нейни части са налични. В днешно време има различни типове и видове палатки – различни конструкции, различни по слоеве, с различни видове рейки и тн. Независимо от това, всяка една от тях изисква последователност и прецизност при разпъването. Преди да сглобим нашия дом на открито не е лоша идея да постелим допълнителен под за палатка. Това ще изолира допълнително телата ни от студената земя и ще предпази пода на палатката от наранявания и прокъсвания.
Подготвяйки рейките за сглобяване, внимаваме добре да влязат една в друга. А когато ги закачаме или нанизваме през плата, да не прокъсаме джобовете за тях. При разпъването на палатката е редно всички отвори и ципове да са затворени и закопчани. За да избегнем влизането на животинки и насекоми вътре. 

За туризъм и къмпинг препоръчваме двуслойни палатки. Еднослойната е подходяща за инцидентно спане на море. Двуслойните палатки се състоят от два слоя. Долният слой представлява основното спално помещение с мрежест слой с цип за вход/входове. Горният слой е водоустойчив и чрез него се оформят преддверията и входа/входовете на палатката. Между двата слоя се образува въздушна възглавница, която всъщност е най-ценното за да няма влага в палатката. Ако не сте опънали както трябва палатката и двата слоя се допрат при дъжд се образува кондензация в  палатката и започва да прокапва. Затова препоръчваме внимателно да огледате връзването на въженцата и дали има образувани гънки на горният слой.
И така преди да започнем. Разгледайте внимателно какво имате в палатковото сакче. Към всеки палатков сет има торбичка с даден брой колчета, рейки за опъване и ремонтен комплект. Да знаете…използваме ги всичките. На сакчето отвътре или на допълнителен лист с инструкции обикновено има схема със стъпките за опъване. Имайте предвид, че не всички палатки се опъват по един и същи начин. Обикновено се опъва долният слой и след това водоустойчивия с преддверията. Но примерно при палатките Husky Flame се опъва първо горният слой и след това се слага вътрешното помещение.  Когато опъваме горния слой първо поставяме рейките в съответните джобове.  След това опъваме по диагонал в долните четири края колчетата, като ги забиваме докрай под лек ъгъл в обратна на палатката посока. След това с останалите колчета изпъваме обикновено горния слой с въжетата и входовете. При големите палатки на Husky рейките и съответните джобовете за тези рейки имат еднакво цветово очертание. Така, всеки буквално за минути опъва лесно огромна палатка.  Хубаво е често да проветряваме, за да избегнем натрупваща се влага вътре, като оставяме входовете и прозорците само на мрежа. Отново за да не ни нападнат животинки и насекоми. При вече много екстремни условия можем да прокопаем канали около палатката, за да отведем водата далеч от нея. Повечето палатки Husky са с два входа. Ще оцените това предимство  в горещите летни дни, тъй като може да направите течение.
В края на нашето приключение идва и времето, когато трябва да съберем и приберем. В обратен на сглобяването ред освобождаваме всички колчета, почистваме ги и ги прибираме в торба. Сваляме рейките и ги сгъваме. Отделяме слоевете едни от друг и внимателно изваждаме, и сгъваме рейките. По възможност изтупваме вътрешността на палатката, затваряме всички ципове и най-важното преди да сгънем и приберем, е да сме сигурни, че палатката е суха. За да не мухляса до следващото й разпъване. Препоръчваме да почиствате и изсушавате добре палатката си преди да я приберете. Ако често я ползвате може да я импрегнирате допълнително срещу вода с препарат

Ако искаш да разбереш повече за предмствата на палаткките Husky прочети следната статия: Палатките Husky - гаранция за уют и сигурност
Ние от Екстрем Спорт често спим на палатка и под открито небе. С тези няколко практични съвета се надяваме да спомогнем за по-лекото ти и безпрепятствено преживяване на открито. Сега си ти на ход!

В Аутдор магазинът ни можеш да откриеш най-подходящата палатка за теб, а ние и нашите консултанти да споделим опит и да помогнем за избора ти.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Абонирай се

Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация