Задължителна екипировка при каране на ролери и скейтборд

Карането на ролери е един страхотен начин да разпуснем, докато спортуваме, при това изцяло в рамките на града. То ни дава възможността да прекараме полезно и приятно време сами или в компанията на приятели и семейство. Една подходяща за абсолютно всички дейност. 
Подобно на всеки спорт обаче, контузиите са неизменна част от карането на ролери.

Именно затова целта на този блог е да изброим всичко, което би ви било нужно, за да се наслаждавате на ролерите максимално защитени. Задължителната екипировка включва набор от протектори и правилните чорапи, а някои други предмети могат да ви бъдат от допълнителна помощ за едно гладко каране. 

Задължителна екипировка

Допълнителна екипировка
Каска

Каската е протекторът, който има за цел да предпази главата ни от твърдите повърхности. Контузиите на главата са изключително опасни и затова е повече от важно да я предпазим напълно, ползвайки каска. Никой не би искал да отиде в парка с ролерите си, а да се прибере със сътресение.
Каската трябва да ви пасва и да е задължително добре затегната. Това е първото нещо което трябва да проверите, когато я сложите. Ако каската ви е твърде хлабава и не можете да я регулирате вероятно ви трябва по-малък размер, който да ви стои удобно и по мярка.Комфортът е много важен при карането на ролери, защото така ви позволява да се съсредоточите и насладите на спорта. Затова с каската не бива да правим компромиси. Освен това, ако размерът не е подходящ и каската не седи сигурно, рискувате тя да падне, точно когато ви трябва най-много.
Неслучайно започваме списъка с каската. Купувайки си каска за вашите ролери, вие решавате най-съществения проблем при окомплектоването на екипировката си.


Наколенки

Наколенките са протектори за коленете, които ги пазят от натъртване и ожулване. Трябва да проверим дали прилягат плътно на крака ни. Ако този протектор е хлабав, много често той се вдига нагоре в процеса на каране и така ни застрашава от контузии.
Професионалистите биват изобретателни с наколенките и ги добавят в някои свои трикове и скокове, като смело се подпират на коляното си. Заради това, когато носим наколенки имаме вероятността да се приземим на колене, когато изгубим контрол над ролерите си и трябва да спрем. С достатъчно качествени протектори, не съществува реална опасност от нараняване.

Налакътници

Протекторите за лакти или т.н. налакътници, съгласно името си, предпазват лактите ни. Когато каращият измести краката си напред, загуби баланс и падне назад, инстинктът който го обзема е да се подпре първо с длани, а после с лакти. Резултатът от този процес, в случай, че не носим протектори, е натъртена ръка и ожулени лакти.
Много редовно, налакътниците биват пренебрегнати от каращите, които ги смятат за ненужни. Истината е че, те са не по-малко важна част от целия комплект протектори (включително и каската) и носенето им ни предпазва по-често, от колкото бихме си помислили. Подобно на наколенките трябва да се уверим че пасват плътно за ръцете ни и са добре притегнати.

Протектори за китки

Това е един протектор, който рядко се ползва в друг спорт освен карането на ролери. Освен обичайните за ролерите наранявания, каквито са ожулванията и натъртванията, протекторът за китки ни предпазва и от още нещо. 
Когато минем с ролера през клонка или загубим баланс и паднем напред, ръцете автоматично застават между нас и асфалта, за да ни предпазят. Това означава, че биват подложени на резкия натиск на собственото ни тегло, което много често може да доведе до счупване или изкълчване на китките.Именно поради тази причина протекторите за китки имат вградена метална пластина от горната страна на ръката, която не позволява на китката ни да се обърне навътре и да контузи костите и ставата. От страната на дланта пък, издръжливия материал от който е направен протекторът ни предпазва и от неизбежното ожулване.
Протекторите за китки трябва да са плътно поставени и здраво притегнати, за да се избегне всякакво излишно движение. Те трябва да са с дължина малко над средата на пръстите на ръката.

Чорапи

Масово хората, които започват тепърва да карат ролери не мислят, че избора на чорапи е от съществено значение. Истината е, че това е подробност, която не бива да подминаваме с лека ръка.
Късите и тънки летни чорапи, които са най-вероятния ни избор, когато отиваме в парка, са изключително неподходящи. Препоръчително е да носите със себе си втори чифт. Какви трябва да са чорапите за ролери?Отговорът е дълги, над височината на ролера, когато е обут и сравнително дебели. Чорапите за игра на тенис например, перфектно отговарят на тези изисквания. Те са достатъчно дебели и дълги за да не изпитваме дразнене от материята или някоя част от вътрешността на ролерите. Също така спомагат са по-плътното прилягане на крака в обувката, като предпазват по този начин глезените ни.

Допълнителна екипировка

Освен основното оборудване има и още няколко предмета, които могат да са ни от полза. Използването им не е задължително, но препоръчително.

Очила

Донякъде сме способни да възприемаме очилата като протектор за очите. По време на карането, особено когато то е с висока скорост, очилата могат да предпазят очите ни от прашинки, ситни боклуци, вдигнати от вятъра, и дори насекоми. Трябва да сме честни, парковете през лятото биват едно от сборните места на редица летящи насекоми.
Слънчевите очила пък също са ни от полза, когато слънцето е надвиснало и свети ярко. Да предпазваме зрението си докато караме, е важно тъй като, ако нещо влезе в очите ни и трябва да ги затворим, а дори и за секунда, това може да доведе до инцидент.Метла

Дори и  да е малка, метлата допринася за безопасното прекарване на деня в безгрижно каране. Сигурно се чудите с какво би помогнала една метла? Едно грубо измитане на терена в който сте планирали да карате ще премахне всякакви боклуци, камъчета и пръчки, които иначе представляват опасност от спъване.
Разбира се непосилно е да изметем целия парк, но можем да се погрижим за алеята, по която основно ще се движим.

Снимки кредит: Unsplash, Pixabay

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате
Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация

Доставка с Еконт                          Начини на плащане


Доставката с Еконт е с 30% отстъпка от куриерските цени на Еконт!