Фигурни или хокейни кънки да изберем за зимната пързалка?

Дългогодишен привърженик на зимните спортове определено ще знае плюсовете и минусите, но ако тепърва навлизате в дебрите на зимния спорт и искате да бъдете възможно най-подготвени за зимната пързалка, то определено ще си зададете следния въпрос – „Какви кънки да избера?“. Дали да бъдат фигурни? Или може би хокейните са по-добрият избор? Вижте основните предимства и характеристики както на едните, така и на другите:
Хокейните кънки – едни по-различни зимни кънки

Хокейните кънки са по-лесни за каране от фигурните, защото нямат зъби отпред. Обикновено на ледените пързалки се дават под наем хокейни кънки, тъй като са универсални и подходящи за начинаещи. Ако никога не сте карали кънки и се качите на фигурни кънки за първи път е възможно зъбите да ви пречат и да се спъвате напред.

Трябва да споменем, че при изборът на зимни кънки, било то фигурни или хокейни, е особено важно да вземем предвид правилната номерация. Може би това важи с още по-голяма сила за хокейните кънки поради липсата на така характерния за фигурните назъбен край на острието, използван за спиране и по-специфични маневри.

Хокейните кънки са предназначени за хокей на лед и съответно имат своите собствени особености. Голямо предимство на хокейните кънки е, че са с подсилен дизайн в областта на ахилесовото сухожилие и глезена, който да осигури на хокеиста максимално добра защита по време на огромното натоварване и умора в тази област. Хокейните кънки могат да бъдат добър избор за хората, търсещи кънки за зимна пързалка, които страдат или са страдали от проблеми именно в тази област на крака.
Хокейните кънки са обикновено изградени от комбинация от формована пластмаса, и други синтетични материали, гарантиращи твърдост и максимално добро усещане.

Допълнителното подсигуряване на палеца на обувката може и да не влезе в употреба при свободната пързалка, но определено не представлява пречка. Дизайнът на хокейните кънки е такъв, че да гарантира не само защита, но и максимално добра скорост и маневреност, така че те са препоръчителни, както за начинаещи, които смятат да се посветят на спорта, така и за напреднали, които добре владеят карането на зимни кънки.


Фигурните кънки са гаранция за комфорт и сигурност на пързалката 


Ако се чудите какви точно зимни кънки да изберете за свободна пързалка, то може би фигурните кънки са вашият най-добър избор на пазара. Фигурните кънки са създадени и моделирани съобразно нуждите на спорта фигурно пързаляне, което само подсказва за практическата им стойност на свободната пързалка. 

При производството на фигурните кънки се използват най-различни видове материали – синтетична вълна, изкуствена и истинска кожа, PVC елементи и т.н., съвкупността от които гарантира един истински добър продукт. Предимство на фигурните кънки е, че самите те предоставят добра защита, комфорт и топлина на краката, правещи фигурните кънки препоръчителен продукт за свободната пързалка за дамите. Още едно от предимствата на фигурните кънки, а това е нещото, отличаващо ги може би най-много от хокейните, е, че върхът на острието на фигурната кънка завършва с назъбен край, който служи както за убиване на скоростта и спиране, така и за извършване на някои от най-известните скокове във фигурното пързаляне. Добре е да сте запознати как се спира с фигурни кънки или някой да ви покаже преди да се качите за първи път.
Така че, ако искате да си гарантирате максимален комфорт и сигурност на фигурната пързалка, заложете на фигурните кънки. Обикновено жените залагат на фигурните кънки заради дизайна, но има и мъже фигуристи, които могат да си снабдят с фигурни кънки в черен или бял цвят в мъжки размер.

Въведете децата си в света на зимните спортове с детските регулируеми кънки


Ако искате да изберете подходящи зимни кънки за вашия малчуган, то може би най-добре да се спрете на детските регулируеми кънки, които ще доставят максимално удоволствие от пързалянето на зимната пързалка. За разлика от стандартните зимни кънки, те имат възможност да увеличават размера си с растежа на вашето дете. Някои модели( Duo) са снабдени с възможността за подмяна на острието на зимната кънка с шаси с колела. Така можете да ги ползвате целогодишно – зимата като зимни кънки, а другите сезони – като ролери. Има и модели Triple със сменяеми три шасита – острие, колела в една линия и колела 2х2 .Те комбинират зимни кънки, ролери и ролкови кънки. Така децата ви могат да пробват всичко. Цялостният дизайн на детските регулируеми кънки предоставя идеално запознаване на малчуганите с удоволствието от пързалянето като същевременно гарантира максимално добра защита и комфорт! 
Твърдост на зимните кънки


При всички зимни кънки  - хокейни, фигурни и детски има различна твърдост.
Обикновено по-напредналите имат нужда от по-твърди кънки, които да поддържат по-добре глезена. За любителско каране на зимна пързалка няма особено значение. Най-важното е да чувствате кънките удобни. Имайте предвид, че обикновено хокейните кънки са твърди когато ги обуете за първи път и след това постепенно се оформят по крака ви. Съществуват специални ‚печки‘ в които се поставят за няколко минути хокейните кънки и след това като ги обуете веднага се оформят по краката ви.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport

Нашият уеб сайт използва cookies (бисквитки), които са необходими за коректното му функциониране. Още информация