Развлечение или спорт - зимни пързалки и кънки

Зимата категорично „заяви“ своето присъствие, а с това донесе и много радост – основно на децата и любителите на зимни спортове. Дори и да не сте запалени по спускането със ски, има класически развлечения за малки и големи. Това са зимните пързалки. Естествено, без зимни кънки няма как да се получи истинска забава, но изборът на подходящите може да се окаже трудна задача.
 

По какво ще познаете хубавите зимни кънки?

 
Първо, решете за какво ще ги ползвате – забавление през почивните дни на близката зимна пързалка или пък за любителски хокей, а защо не и за професионален.
 
Кънките за дамите най-често са с по-висока обувка, специално острие и с връзки.

 
Детските зимни кънки се отличават с интересен дизайн, пластмасова обувка и механизъм за регулиране на размера.


 
Кънките за хокей са направени от по-устойчив материал и предлагат комфорт при по-продължително ползване, освен това има разлика в конструкцията спрямо останалите – повдигнати са в областта на петата.
 
Второ, изберете точен размер. За разлика от купуването на обувки, зимните кънки няма да се „разтъпчат“ и да се нагласят по стъпалото. В случай, че ви трябват за професионално ползване, точният размер е от голяма важност. За любителското каране по зимна пързалка може да заложите и на малко по-голям размер.
 
Трето, колко опитни сте в карането на кънки. На пазара се предлагат модели, подходящи за всяка група – начинаещи, напреднали, професионалисти.
 
Последните са с по-сериозни параметри като PVC обвивка, която издържа до минус 25 градуса. Вътрешността на зимните кънки също е важно условие за комфорта на стъпалото. Най-често се ползват анатомични форми, пяна и латекс.


 
При някои модели има анатомичен глезен, което ще рече удобство за глезена чрез анатомична форма на обувката. Сменяемият чорап е друга важна подробност, която осигурява комфорт за стъпалото. Тъй като при по-продължително ползване кракът се изпотява, възможността за сваляне на вътрешността и изпирането й прави хигиената пълна.

И не на последно място острието. Обикновено то е направено от закалена въглеродна стомана.

Ако не сте опитвали досега, време е! Може пък да станете запалени по зимните спортове.
 
 

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате

Онлайн бюлетин

Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин за да научавате първи за промоции и намаления в Extreme Sport